Manapság azonban egyre több palackot zárnak le csavarzárral, szilikon vagy üvegdugóval. És nemcsak a friss, gyorsfogyasztásra, hanem a komolyabb, érlelésre szánt tételekkel is így bánnak. Az osztrákok ebben például élen járnak. Miért? Mert rájöttek, hogy nem is olyan biztos, hogy a dugón keresztül lélegzés jót tesz a bornak.
Egyre többen vallják, hogy a cél minél tovább megőrizni a bor palackozás kori állapotát. Persze ennek az is feltétele, hogy a bor palackozáskor valóban fogyasztásra kész, érett állapotban legyen. Nagy bordeaux-i pincészetek is kísérleteznek ebben a témában. Komoly eredmények még nincsenek, de ha egyszer lesznek, akkor évszázados tévhitek dőlhetnek meg a borok fejlődését illetően. Lehet, hogy nincs is szüksége ehhez oxigénre. Annyira semmiképp, amennyi a parafa dugón keresztül jut a palackba.
A kérdés ugyanakkor még nem idejétmúlt. Ha azonban borunkat nem parafával zárták le, teljesen lényegtelen, hogy fektetve vagy állítva tároljuk-e hosszú távon.